Ventilatie

Ventilatie

Sinds de jaren ’70 worden onze huizen steeds beter geïsoleerd. Om te zorgen voor een aangenaam en gezond binnenklimaat is het belangrijk de lucht in een woning regelmatig te verversen. Hiervoor is mechanische ventilatie (Mv) ontwikkeld. Dit systeem zorgt ervoor dat ‘vervuilde’ binnenlucht wordt afgevoerd. Verse buitenlucht kan de woning instromen via deuren, ramen en ventilatieroosters. 

Het is ook mogelijk om te kiezen voor een mechanische ventilatie die zowel binnenlucht afvoert als buitenlucht aanvoert. Dit wordt een warmte-terugwin systeem (WTW) genoemd. Een WTW unit is een ventilator die vervuilde lucht afvoert en schone lucht aanvoert waarbij gebruik wordt gemaakt van warmte terugwinning. Op een ventilatiebox worden ventilatiekanalen aangesloten die lucht aan en afvoert.

Schone lucht wordt aangevoerd door het mechanische systeem en gaat eerst door een WTW filter. Hier worden kleine stofdeeltjes uit de lucht gefilterd waarna de schone lucht via de aangesloten ventilatiebuizen door de woning heen wordt verdeeld.

Omgekeerd wordt de verbruikte, vervuilde lucht door hetzelfde ventilatiesysteem afgevoerd. Tijdens het afvoeren van de vervuilde warme binnenlucht wordt deze warmte via de warmtewisselaar afgegeven aan de binnenstromende koele lucht van buiten. Omdat er minder opwarming nodig is van de schone binnenstromende lucht, bespaart dit systeem energiekosten.

Onderhoud mechanische ventilatie

Een mechanisch ventilatiesysteem heeft geen intensief onderhoud nodig, maar voor een goed werkend systeem is een regelmatige schoonmaakbeurt van de filters en de ventielen wel noodzakelijk.

Een onderhoudsbeurt aan een Mv houdt in:

  • Het reinigen van de luchtventielen en de ventilatieventielen.
  • Het schoonmaken van de ventilator.
  • Het inspecteren van de mechanische installatie.
Door onderhoudsafspraken te combineren kunnen wij een gereduceerd tarief aanbieden. Het algemene advies is om de mechanische ventilatiebox één keer per twee jaar te laten reinigen. In combinatie met het onderhoud van de Cv-ketel kost het reinigen van de mechanische ventilatie in jouw woning € 35,- incl. BTW.

Onderhoud WTW installatie

Om ervoor te zorgen dat het WTW systeem optimaal werkt is het belangrijk om deze regelmatig schoon te laten maken. De voordelen daarvan zijn:

  • Schone lucht in huis.
  • Geen last van geurtjes vanuit de WTW unit.
  • Optimale afzuigcapaciteit.
  • Een WTW ventilatiesysteem dat langer mee gaat.
  • Minder energie verbruik.
  • Eventuele problemen worden tijden ontdekt.
  • Een gezond binnenklimaat doordat vocht en schimmels geen kans krijgen.

In combinatie met het onderhoud van de Cv-ketel, reinigen we de WTW unit in jouw woning voor een gereduceerd tarief: € 35,- incl. BTW. Twee vliegen in één klap want zo hoef je niet twee keer thuis te blijven maar ben je met één afspraak klaar.

Aanleg Mv/wtw

Vroeger was het vanzelfsprekend dat de dagelijkse dosis frisse lucht in huis kwam via ramen, deuren en andere kieren. Deze natuurlijke én noodzakelijk ventilatie van je woning is zo goed als verdwenen bij een moderne goed geïsoleerde woning. Daardoor kunnen er gezondheidsproblemen ontstaan, veroorzaakt door optredende schimmel en vocht als er niet voldoende wordt geventileerd.

Wat kies je? Mechanische ventilatie of een WTW installatie? Hieronder in het kort nog een keer het verschil:

Mechanische ventilatie

Mechanische ventilatie is een gedegen oplossing voor een constante luchtdoorstroming. Veel moderne woningen zijn al uitgerust met dit systeem. Maar wat is het precies? Mechanische ventilatie is een centraal afzuigsysteem waarbij vuile lucht wordt afgevoerd en de toevoer van verse lucht via ventilatieroosters de woning binnenkomt. Om het rendement van deze noodzakelijke ventilatie in stand te houden is periodiek onderhoud en schoonmaak nodig, voor zowel voor mechanische ventilatie box als de kanalen.

Aanleg mechanische ventilatie

Deze centrale afzuiging wordt geïnstalleerd in een bepaalde ruimte. Op dit systeem worden door aan aanbrengen van kanalen verschillende kamers aangesloten. De ventilatie wordt zo centraal geregeld voor de door jouw gekozen ruimten. Het is mogelijk om door middel van draadloze zenders automatisch bij te sturen wanneer een kamer op een bepaald moment meer of minder ventilatie nodig heeft.

WTW UNIT

In een goed geïsoleerde woning zorgt een WTW ventilatiesysteem voor een gezond en comfortabel binnenklimaat tegen minimaal energieverbruik. Een WTW unit is onderdeel van een balansventilatie. Bij een gebalanceerde ventilatie (mechanische luchttoevoer en mechanische luchtafvoer) worden ventilatie stromen van lucht op mechanische wijze met elkaar in evenwicht gebracht. Daarmee garandeer je dat een ´luchtdichte´ woning voldoende wordt geventileerd. Als er een gebalanceerde ventilatie aanwezig is, dan kan de warmte in de afvoerlucht worden benut door middel van een warmte terugwin unit.

Aanleg WTW UNIT:

De aanleg van een WTW installatie bestaat uit een aantal onderdelen:

  • De WTW unit die zorgt voor de afvoer, toevoer, het temperatuurbehoud en de filtering van de lucht.
  • Een aantal lokale afvoer- en toevoer punten.
  • Een buizenstelsel (kanalen) dat zorgt voor de afvoer en aanvoer van lucht.

Meer informatie? Bel of mail ons.

Bellen kan tijdens kantoortijden op nummer 070 762 0180.
Mailen kan altijd naar  services@ith-l.nl. We neman dan zo spoedig mogelijk contact met je op.