Denkt groen!

Denkt-groen

De wereld verandert snel. Dat weten we allemaal. Dit geldt zeker ook op het gebied van energietransitie en duurzaamheid.
Het klimaatakkoord van Parijs heeft hier een extra boost aan gegeven. Groen denken, bezig zijn met duurzaamheid is niet alleen iets van overheden en multinationals. Duurzaam leven en werken begint bij onszelf. Als belangrijke speler in de regio committeren we ons daarom als organisatie aan een voortrekkersrol.

Installatietechniek Haaglanden heeft zichzelf tot doel gesteld als bedrijf zo duurzaam mogelijk te werken en zoveel mogelijk particulieren en bedrijven te inspireren, adviseren en begeleiden op hun weg naar duurzaamheid. Het gehele traject lopen wij, van A tot Z, met je mee.

Ons concept ‘Duurzaam Haaglanden’ bestaat uit een stappenplan en persoonlijke begeleiding. Wij luisteren naar jouw behoefte en vullen deze samen in op basis van realistisch haalbare mogelijkheden. De meest actuele kennis, kunde en ervaring combineren we met de nieuwste technieken. Daarmee kunnen we de juiste stappen doorlopen voor jouw situatie. Zo wordt er onder andere gekeken of je voor jouw pand in aanmerking komt voor een subsidie.

Een woning of bedrijfspand verduurzamen kun je door middel van:

Warmtepompen

In de buitenlucht, de bodem, in oppervlaktewater, overal is warmte aanwezig. Een warmtepomp gebruikt deze warmte om jouw woning of bedrijfspand op efficiënte wijze duurzaam te verwarmen. Of het nu gaat om renovatie of nieuwbouw, voor elk pand bestaat er een passende warmtepomp oplossing.

Hoe het werkt

Dat is eigenlijk vrij simpel uit te leggen want een warmtepomp werkt volgens hetzelfde principe als een koelkast. Een koelkast onttrekt warmte aan de te koelen producten. Een warmtepomp onttrekt warmte uit bijvoorbeeld buitenlucht om dit vervolgens af te geven aan een verwarmingssysteem. Warmtepompen die jouw woning of bedrijfspand verkoelen tijdens warme zomers zijn er ook. Hierdoor is het niet nodig te investeren in een airconditioning.

Soorten warmtepompen

Er zijn twee verschillende warmtepompsystemen verkrijgen:

  • een water | water warmtepomp onttrekt de benodigde warmte uit bodem of grondwater
  • een lucht | water warmtepomp haalt zijn energie uit de omgevingslucht

Welke warmtepomp het meest geschikt is onder andere afhankelijk van de ruimte, gebruiksdoeleinden en het beschikbare budget.

Opbrengst

Het rendement van een warmtepomp wordt meestal aangegeven met behulp van de Coefficient of Performance (COP). Met COP wordt duidelijk gemaakt hoeveel energie iets oplevert, op basis van hoeveel energie het verbruikt. Met een warmtepomp heb je al snel een rendement van 4 of meer: voor 1 KWH verbruik, levert de warmtepomp 4 tot 6 kWh. Dat betekent dat er voor elke 25 euro maar liefst 100 euro of meer aan warmte wordt geproduceerd. Kortom, een opbrengst tussen de 400% en 600%. Het rendement van een warmtepomp is hoger dan bij een gasgestookte Cv-ketel.

Installatie op maat

De installatie van een warmtepomp kun je uitstekend overlaten aan onze professionele installateurs. Voor elk pand, voor elke ruimte zorgen wij voor een maatwerkoplossing. Zo ben ervan verzekerd van de juiste warmtepomp met een optimale prestatie voor jouw situatie.

Zonneboiler

Wil je geld besparen op je energierekening? Denk dan eens aan een zonneboiler voor de verwarming of warmwatervoorziening van jouw woning of bedrijfspand.

Hoe het werkt

Een zonneboiler werkt samen met zonnepanelen, ofwel zonnecollectoren die op het dak van het pand worden geplaatst. Door de zonnecollector stroomt vloeistof dat door de zon wordt verwarmd. De vloeistof kan daardoor een temperatuur van 90 graden bereiken. Een pomp stuwt de verwarmde vloeistof naar de boiler die de temperatuur afgeeft aan het water in de waterleiding. Vanuit het voorraadvat van de zonneboiler gaat het verwarmde water eerst nog naar de Cv-ketel, waar het indien nodig nog extra wordt verwarmd. Is de temperatuur van het water te hoog? Dan zorgt een mengventiel ervoor dat er koud leidingwater aan toe wordt gevoegd totdat het de juiste temperatuur heeft. Daarna is het water klaar voor gebruik in de badkamer, keuken of voor de vloerverwarming. Zo zorgt een zonneboiler voor duurzaam verwarmd water.

Voor de duidelijkheid: een zonneboiler werkt met een ander type dakpanelen dan het systeem waarmee energie wordt opgewekt. Zonnepanelen gebruiken het licht van de zon, de panelen voor een zonneboiler gebruiken de warmte van de zon.

Soorten zonneboilers

Er zijn verschillende typen zonneboilers verkrijgbaar:

  1. standaard zonneboilers
  2. compacte zonneboilers
  3. Cv zonneboilers
  4. zonneboiler combi

Voordelen

Door gebruik te maken van een zonneboiler voorkom je de uitstoot van flinke hoeveelheden CO. Ook ben je niet afhankelijk van de beschikbaarheid van fossiele brandstoffen want zonlicht blijft altijd. Daarnaast kun je tot maar liefst 50% besparen op de energiekosten voor warm water.

Professionele installatie

Welk zonneboiler systeem het meest geschikt is hangt af van jouw wensen op het gebied van warm water, de grootte van jouw huishouden en de beschikbare ruimte voor het voorraadvat van de zonneboiler. Wij plaatsen de zonnecollectoren in de meest ideale hellingshoek ten opzichte van de zon. Zo wordt altijd het hoogste rendement behaald.

Zonnepanelen

Een positieve bijdrage leveren aan het milieu én energiekosten besparen? Dat kan tegelijkertijd met zonnepanelen voor het opwekken van elektriciteit. Het rendement van een zonlicht systeem is vele malen hoger dan de rente van een spaarrekening en je bent niet meer afhankelijk van stijgende energieprijzen.

Hoe het werkt

Zonnepanelen reageren direct op zonlicht. Hoe meer zonlicht er op de zonnepanelen valt, des te harder ze gaan werken en stroom produceren. Zelfs bij weinig zonlicht kunnen ze al wat vermogen opleveren. Ook op bewolkte dagen leveren zonnepanelen energie, zij het wel minder dan op stralende dagen.

Een zonnepaneel bevat zonnecellen die meestal uit dunne lagen silicium bestaan. Dit materiaal geleidt alleen stroom als er licht op valt. Wanneer de zon op het paneel schijnt, ontstaat er gelijkstroom. Een omvormer zet deze stroom vervolgens om in wisselstroom. Dit is dezelfde soort stroom als uit een stopcontact komt. De omvormer stuurt de stroom vervolgens naar het elektriciteitsnet, klaar om gebruikt te worden.

Zonnepanelen hebben geen bewegende delen en gaan daarom zeker 25 jaar mee. Schone energie en duurzaam!

Mogelijkheden

De hoeveelheid energie die je kunt besparen met zonnepanelen is afhankelijk van een aantal factoren:

  • De plaatsing.
  • De hoeveelheid zonnestralen.
  • Het rendement van de zonnepanelen.

Wil je meer weten over deze duurzame bron voor jouw energievoorziening? Dan adviseren we je graag over het aantal panelen dat nodig is om jouw woning of bedrijfspand te voorzien van duurzame elektriciteit.

WKO

Jouw woning of bedrijfspand duurzaam koelen of verwarmen? Dat kan bijvoorbeeld door middel van warmte-koude opslag (WKO). WKO verwarmt en koelt door tijdelijke energieopslag in de bodem. Deze techniek wordt gebruikt voor woningen, gebouwen, kassen en processen te verwarmen en/of te koelen. Door WKO dring je het gebruik van fossiele brandstoffen terug en wordt een pand verwarmd of gekoeld op een duurzame manier. Bij koudeopslag wordt de winterperiode gebruikt voor koeling in de zomer. En de warmte van de zomer wordt opgeslagen voor het verwarmen in de winter.

Hoe het werkt

Grondwater wordt als energiedrager gebruikt om te koelen of verwarmen. Dichtbij het te conditioneren gebouw worden twee waterbronnen geboord. Eén van deze bronnen noemen we de warmtebron, de ander de koudebron. In de winter wordt er grondwater opgepompt uit de warmtebron. Dit water stroomt door een warmtewisselaar die warmte onttrekt uit het grondwater voor gebouwverwarming. Het afgekoelde grondwater stroomt vervolgens verder en wordt in de koudebron geïnjecteerd in de bodem. In de zomer wordt er koud grondwater opgepompt uit de koudebron. Dit water stroomt ook door de wisselaar maar nu om het gebouw te koelen. Het grondwater wordt hierdoor opgewarmd en vervolgens weer geïnjecteerd in de warmtebron.

Rendement

Ontwerp en realisatie zijn belangrijk als eerste stappen naar een goede energievoorziening. Een essentiële vervolgstap is deskundig beheer met monitoring op afstand want het is van groot belang dat een warmte-koudeopslag systeem goed in balans om de bodem niet te verstoren.

Helaas presteert meer dan 70% van de bestaande WKO installaties in Nederland onvoldoende. Gevolgen zijn:

  • Onnodige onderhoudskosten.
  • Onbalans in de bodem.
  • Verlies van comfort.
  • Hoge energiekosten.

Dit betekent dat de beloofde besparingen in de praktijk niet worden behaald.

Door deskundige installatie voldoe je aan de wettelijke verplichting én behaal je er voordeel mee.’

Ventilatiesystemen

Het ventileren van een woning is absoluut noodzakelijk. In oudere huizen, panden is ventilatie bijna automatisch ingebouwd. Door kieren en tochtgaten komt er vanzelf frisse lucht de huizen binnen. Het nadeel van deze kieren is het ontstaan van tocht en een stijging van energiekosten en dus energieverspilling. In een huis of pand dat goed is geïsoleerd, volstaat het echter niet om de ramen en deuren open te zetten.

Er bestaat zowel centrale als decentrale ventilatie. Als je kiest voor centrale ventilatie wordt de ventilatie in verschillende ruimtes vanuit één centrale ventilatie-unit gereguleerd. In tegenstelling tot decentrale ventilatie moeten hiervoor ventilatiekanalen worden aangelegd. Met decentrale ventilatie kan je aparte kamers relatief eenvoudig verluchten. Deze optie is praktisch wanneer er weinig ruimte is om ventilatiekanalen te plaatsen, zoals bij de renovatie van een bestaand pand. Decentrale systemen met warmteterugwinning bestaan ook. De keuze maak je afhankelijk van persoonlijke voorkeuren, architectuur en budget.

Isolatie

Wist je dat 3 op de 4 woningen in Nederland niet goed zijn geïsoleerd?

Als een pand niet goed is geïsoleerd, vervliegt de warmte van de centrale verwarming door kieren, muren, ramen, de vloer of het dak naar buiten. Moderne woningen of bedrijfspanden met energielabel A of B zijn al goed geïsoleerd, oudere panden meestal stukken minder. Met het isoleren van je woning of bedrijfspand kun je al snel een enorme impact maken als het gaat om duurzaamheid. Zelf kun je er vaak meer aan doen dan je denkt.

Besparen op je energierekening en lekkere warme voeten?

Met 3 eenvoudige Do It Yourself isolatie tips zorg je voor meer woon- of werkcomfort, een lagere energierekening én draag je bij aan een beter klimaat:

  1. Plaats tochtstrips langs de randen van de voordeur en kozijnen. Tochtstrips zijn relatief goedkoop en makkelijk te plaatsen.
  2. Bevestig radiatorfolie achter de verwarming. Radiatorfolie is reflecterend folie dat de warmte terugkaatst naar de kamer in plaats van naar de muren.
  3. Verwarm je huis door de ramen open te zetten. Ja echt! Door elke dag goed te ventileren zorg je ervoor dat je huis sneller warm wordt. Buitenlucht is meestal droger dan binnenlucht en is makkelijker te verwarmen.

Hoe het werkt

Naast deze snelle Do It Yourself isolatie tips kun je het isoleren van je woning of bedrijfspand ook groter aanpakken. Denk hierbij aan:

  • vloer- en bodemisolatie
  • gevelisolatie
  • spouwmuurisolatie
  • dakisolatie
  • hoogrendemendsglas

Specialistische kennis op het gebied van isolatiematerialen, Rc en Rd waarden is hierbij van groot belang. Een uitgebreide uitleg over alle isolatiemogelijkheden vind je op https://www.eigenhuis.nl/energie/isoleren#/

Meer weten? Bel of mail ons.

Bellen kan tijdens kantoortijden op nummer 070 762 0180.
Mailen kan altijd naar services@ith-l.nl, dan nemen we zo spoedig mogelijk contact met je op.